söndag 4 januari 2009

Barn på is

Det nya året välkomnades med varsina glas champagne i trädgården tillsammans med Mia & Henrik. Utsikten var färgsprakande och vi var alla ganska nöjda med att vi inte hade köpt egna fyrverkerier; det gick alldeles utmärkt att snylta på alla grannars praktraketer. Barnen skålade också in det nya året med cider i plastglas. När de hade druckit upp tog de varsin spade och försökte gräva i den frusna sandlådan men efter en stund verkade de inte så roade av den leken längre- det var var ju mörkt och sisådär -7 grader.
De minsta barnen sov sig igenom blixtrar och dunder; Hennig somnade på målsnöret vid fem i tolv och Gustav föll i sömn någon timme tidigare. Oscar, johanna och Signe var alla glada i hågen till halv ett men sedan tog tröttheten överhanden och vi satt uppe någon timme till innan vi också gick och la oss.

Nyårsdagen inleddes inte förrän vid niosnåret då barnen tyckte att det räckte med sömn. Tillsammans med våra nattgäster åt vi en lång frukost och först vid halv ett var vi redo för den traditionsenliga nyårspromenaden.

Idag har barnen provat sina nya skridskor på den nyspolade fotbollsplanen. Till att börja med var de som Bambi men efterhand infann sig balansen allt mer och till slut tog de sig fram på egen hand. Några äldre barn spelade hockey på ena halvan av isen och Oscar, envis som han är, bestämde sig för att lära sig åka på en gång så att han kunde vara med de stora barnen och spela: "Jag måste lära mig snabbt så att jag kan vara med i matchen". Johanna och en dagiskompis ska börja i skridskoskola nästa lördag så det var ju roligt att hon fick prova på att åka idag och känna hur det känns.

Gustav sov sig igenom förmiddagens skridskoåkning men när det var dags för andra åket, hade jag pallat upp honom i vagnen så att han halvsatt i vagnen och det verkade han väldigt nöjd med. Vi var inte ute så länge eftersom kylan var bitande och när vi kom in såg vi att temperaturen hade sjunkit till -10 grader.

Nu sover två av barnen, endast Oscar är vaken...Han kommer alltid på en massa saker att göra när det är dags att sova, såsom att leka med legobrandstationen eller Star Warsskeppen och när vi tittar till honom lite senare på kvällen, håller han allt som oftast en leksak eller Bamsetidning i handen som han har somnat ifrån. Johanna vägrade bada den här söndagskvällen eftersom hon har plåster på ett sår på knät och var rädd att det skulle göra ont. Jag föreslog att vi kunde ta bort plåstret och sätta dit ett nytt efter badet men det gick hon inte alls med på: "jag tror inte jag vågar", sa hon med tårar strömmandes nerför kinderna. Gustav har börjat somna lite tidigare på kvällarna och ligger nu och snusar i vaggan bredvid medan jag skriver. Han åt en tredjedels burk med majs- och potatispuré idag och det verkar inte som om vi behöver truga i honom vanlig mat, men att han är glad i mat har vi inte ifrågasatt hittills.

Imorgon börjar vardagen så smått att inträda med jobb och dagis. Det ska faktiskt bli rätt skönt att komma igång igen och trots att januarimörkret fortfarande är påtagligt så går vi helt klart mot ljusare tider och kan så smått börja nedräkningen till den första vårmånaden mars (ett tag kvar men ändå...).

Inga kommentarer: