fredag 2 oktober 2009

Citronlax

Solen värmer inte lika mycket som för någon vecka sedan; hösten är på intågande och det är framförallt tydligt på mornarna. Nollgradigt och till och med én minusgrad under den gångna veckan. Barnen har utrustats med nya mössor och imorgon bär det av till Gällstad för att kolla in utbudet av vinterkläder och förhoppningsvis komma hem med några fynd.

Recept på onsdagens citronlax i ugn(8 personer):
1. Sätt ugnen på 200 grader och koka 1 ½ kg potatis
2. Skär två ekologiska citroner i tunna skivor och skär 1200 g laxfilé i portionsbitar.
3. Smörj en ugnsplåt och lägg laxbitarna med skinnsidan neråt på plåten.
4. Skölj en purjolök, skiva den och lägg mellan laxbitarna.
5. Strö 1 tsk salt och 1 krm peppar över laxbitarna och fördela citronskivorna ovanpå. Ställ in i ugnen i ca 20 min.
6. Sås: Mixa 7 soltorkade tomater, ½ kruka basilika och ½ dl gräddfil med en stavmixer. Vänd sedan ner ytterligare 2 ½ dl gräddfil och blanda runt. Smaka av med 1 krm salt och lite peppar.
7. Skala några morötter och skär i slantar. Koka upp lite vatten och ½ tsk salt och låt morötterna koka 6-7 min. Häll av vattnet och vänd runt med 2 msk smör.
8. Skär 1 gurka i stavar och lägg upp på ett fat tillsammans med körsbärstomater.

(Receptet är från Middagsfrid)

Ikväll blir det fylld lövbiff med fetaost, soltorkade tomater och basilika.

Inga kommentarer: